5 steg till bättre e-Learning​

Just nu är behovet av digital utbildning stort, men för att skapa e-Learnings med genomslagskraft krävs mer än bara ett bra författarverktyg. En bra pensel gör ingen konstnär. Vi vill därför dela med oss av fem oumbärliga grundprinciper för produktion av innehåll i digitala utbildningar. Med dessa i bakhuvudet kommer du kunna skapa e-Learnings som verkligen når fram till din målgrupp och åstadkommer det resultat du är ute efter.

Vad är problemet?

Problemställningen bör vara central i utbildningen eftersom det underlättar inlärningen att utbildningsdeltagarna är engagerade i att lösa ett problem. Problemet bör upplevas intressant, relevant och engagerande för de som går utbildningen. Försök också att göra det så autentiskt och verklighetsnära som möjligt.

Aktiva deltagare lär sig bättre

När vi lär oss något nytt utgår vi ifrån sådant vi känner till och lärt oss tidigare. Skapa förutsättningar för att integrera den nya kunskapen med sådant som utbildningsdeltagarna har tidigare erfarenhet av. Hjälp gärna utbildningsdeltagarna att plocka fram den tidigare kunskap som ska utgöra basen för den nya. Om det inte finns någon tidigare kunskap på området kan du underlätta för lärandet och minnet genom att erbjuda en logisk struktur av den nya kunskapen.

Visa med exempel

Vägled utbildningsdeltagarna genom att visa hur man ska göra/använda kunskapen i verkligheten – det handlar om att ”visa”, inte ”tala om”. Visa gärna med exempel hur utbildningsdeltagarna ska kunna använda kunskapen i olika sammanhang.

Öva, öva, öva!

Lägg till praktiska övningar/scenarion i utbildningen som är så verklighetsnära som möjligt. Detta ger utbildningsdeltagarna möjlighet att testa och applicera sina kunskaper. Övningarna bör öka i svårighetsgrad succesivt och ge utbildningsdeltagarna vägledande feedback som gradvis kan minska i omfång.

Repetera och reflektera

Uppmuntra gärna utbildningsdeltagarna att använda kunskapen praktiskt. Du kan uppmuntra dem till att ”visa upp” sin nya kunskap, reflektera kring den eller vägleda i hur de kan utforska sätt att använda kunskapen på egen hand.

Och du, innan du sätter gång – tänk på att ha målet med utbildningen klart. Målet ska aldrig handla om kunskapen i sig utan om det utbildningsdeltagarna ska göra med kunskapen.

Fyll i din e-mail för att ladda gärna ner vår fullständiga guide till bättre e-Learnings!

Klicka här om du vill veta mer om hur vi kan hjälpa dig att producera e-Learnings.
Klicka här om du vill veta mer om vårt författarverktyg COMPOSER.