Kundcase: Würth

Würth är en av Sveriges ledande B2B-leverantörer av förbrukningsmaterial, verktyg och maskiner. Sedan hösten 2021 använder Würth Grade Onboarding för att välkomna och introducera nya medarbetare. Den digitala onboardingprocessen sparar massor av tid för både HR och IT, och får toppbetyg av medarbetare och chefer. Erika Kjellberg – Learning & Development Manager på Würth – berättar om projektet.

Utmaning

– Att få nya kollegor är ju superroligt, men själva onboardingprocessen var tidigare något som skapade ganska mycket huvudbry för oss. Utåt sett fungerade det toppen – medarbetarna som genomgick vår ”gamla” onboardingprocess var nöjda och glada – men bakom kulisserna slog både vi på HR och IT nästan trippelknut på oss själva för att få allt att klaffa vid nyanställningar. Det var många detaljer och manuella steg som skulle kommas ihåg och som var lätta att missa. Vi kände ett stort behov av att automatisera och effektivisera vår onboardingprocess, berättar Erika.

Lösning

Würth bestämde sig för att digitalisera onboardingprocessen med hjälp av Grade Onboarding. Befintligt introduktionsmaterial kompletterades med nya utbildningar, pod-avsnitt och guidande videos. I takt med att det nya digitala onboardingprogrammet växte fram så testades det löpande på både medarbetare och chefer.

– Utöver själva innehållet i onboardingprogrammet testade vi exempelvis att mailen gick iväg vid rätt tillfälle, och att ledarna på ett enkelt sätt kunde följa upp sina medarbetares framsteg i plattformen. Det var viktigt för oss att Grade Onboarding tydligt skulle förenkla inte bara vårt eget arbete, utan även våra ledares vardag, berättar Erika.

Resultat

Würths digitala onboardingprogram lanserades under hösten 2021, och idag består det av alltifrån obligatoriska utbildningar och länkar till företagets intranät, till en checklista över medarbetarens planerade aktiviteter. Programmet avslutas med tre dagars ”Take Off” på huvudkontoret i Örebro.

Utöver det generella onboardingprogrammet arbetar Erika och hennes kollegor med att ta fram kompletterande rollspecifika onboardingprogram.

– Vi är väldigt nöjda med Grade Onboarding! Vi sparar massor av tid och huvudbry genom att onboarda nya medarbetare digitalt. Bara det att nya medarbetare automatiskt blir tilldelade och inbjudna att påbörja sin onboarding – fantastiskt för oss som arbetsgivare! Feedbacken från kollegor och ledare är att det känns professionellt och att det är enkelt att följa upp de nyanställdas onboarding i Grade. Paketeringen gör det enkelt för nya medarbetare att få rätt information i rätt tid. Vi är glada att kunna ge varje enskild medarbetare en bra start på Würth, avslutar Erika.

Erikas tips för att komma igång med digital onboarding:

1. Ta hjälp av nyanställda

Fråga helt enkelt nya medarbetare vad de upplevt som positivt med er nuvarande onboardingprocess och vad som kan bli bättre? Fråga deras ledare detsamma. Där har ni grundstommen att jobba vidare på.

2. Ta inte i så ni spricker

Som organisation väljer ni själva ambitionsnivån på onboardingprogrammet. Kom ihåg att oavsett så kommer det bli mer professionellt än innan. Börja med några få delar och bygg på längs vägen.

Vill du läsa mer om digital onboarding?

Hör av dig!

Vill du boka en demo eller bara veta mer om oss? Fyll i formuläret så hör vi av oss så fort vi kan!

Vill du veta mer? Fyll i formuläret!

Edit Content
Click on the Edit Content button to edit/add the content.