Hur ser en bra rekryteringsprocess ut?

Hur rekryterar man med rekryteringsverktyg?

Genom att du har ett digitalt verktyg för din rekrytering kan du spara tid, få en mer strukturerad och effektiv process samt hitta rätt kandidat snabbare helt enkelt.

Med rätt rekryteringsverktyg får du också stöd för uppföljning, kommunikation, referenstagning och lättillgänglig annonsering.

Hur rekryterar man på bästa sätt?

En rekrytering kan ta lång tid och en felrekrytering kan bli både kostsam och ta upp mycket resurser i organisationen. Att ha en genomarbetad process för din rekrytering, kommer definitivt att ge dig det bästa sättet att rekrytera på.

Med ett webbaserat och användarvänligt rekryteringsverktyg får du också stöd genom hela processen, vilket hjälper dig att inte missa några steg och du får en enklare och smidigare rekrytering. Kort och gott kan en rekrytering ibland ta lång tid och vara mycket kostsam. Men med ett rekryteringsverktyg blir din rekryteringsprocess strukturerad, vilket kan göra processen snabbare och mer effektiv.

Med ett rekryteringsverktyg får du som rekryterar stöd i hela processen och rekryteringsverktyget underlättar för dig att hitta rätt kandidater och spara både pengar och tid.

När du använder ett rekryteringssystem går det lättare att rekrytera.

Skapa en rollbeskrivning och engagerande annons

En rekrytering börjar oftast med att sätta en rollbeskrivning och kravprofil. Det kan den som rekryterar göra tillsammans med chefen för den tjänst som ska tillsättas. Då tar man fram en kravprofil genom att skriva ner de kompetenskrav som man har för rollen.

Nästa steg är att få ihop rollbeskrivningen och kompetenskraven i en engagerande jobbannons. Har man ett bra verktyg kan man göra det direkt i rekryteringssystemet. Där kan man också ange vilka olika förmåner som finns för medarbetarna i organisationen. När du är färdig med jobbannonsen kan du via rekryteringsverktyget enkelt publicera annonsen på karriärsidan, olika jobbsajter och i sociala medier.

Är rekryteringsprocessen strukturerad bör rekryteringen gå snabbt

Ju enklare det är för en kandidat att ansöka till ett jobb, desto fler ansökningar kommer du att få och desto snabbare kommer din rekryteringsprocess att gå. I ditt rekryteringssystem kan du välja att till exempel arbeta med att urvalsfrågor för att möjliggöra CV-lös rekrytering.

Använder du urvalsfrågor i ditt rekryteringsverktyg, som till exempel, “Har du B-körkort?” eller “Har du butiksvana?” (om det krävs i tjänsten) så kan du automatiserat göra ett urval i ditt rekryteringssystem för att se vilka kandidater som uppfyller kraven.

Vad kostar rekryteringsverktyg? Och vad kostar en rekrytering?

Kvalitetssäkra urvalet med integrerade tester

Du har också möjlighet att låta kandidaterna genomföra personlighets- och kompetenstester för att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen ytterligare. Detta kan hjälpa dig att hitta den medarbetare som bäst passar in i organisationen och rollen.

Digital referenstagning är mest effektivt

Vid digital referenstagning är det kandidaten som initierar processen och referenspersonerna kan fylla i svarsformuläret när det bäst passar dem. Du som rekryterar meddelas då när processen är klar och då kan du ta del av resultaten direkt i ditt rekryteringsverktyg.

En digital referenstagning går mycket snabbare och är lättare för referenspersonen att genomföra och du som rekryterar slipper lägga tid på att försöka få tag på någon via telefon.

När företaget engagerar medarbetare och kan få dem att utvecklas i arbetet kan arbetsgivaren vara desto säkrare på att behålla kompetent personal. Engagerade medarbetare trivs också bättre och gör ett bättre jobb.

En engagerande karriärsida gör det enkelt att attrahera fler talanger

Konkurrensen om de bästa kandidaterna är stenhård. För att lyckas är en bra karriärsida a och o. Karriärsidan fungerar som ett skyltfönster där era kandidater kan skapa sig en bild av hur det är att jobba hos er. Lyft förmåner och citat från medarbetare för att ytterligare stärka ert employer brand.

En unik karriärsida kan vara ett bra sätt för er att sticka ut ur mängden och attrahera fler kandidater att söka jobb hos just er. 

Hitta rätt person med den bästa annonseringen

Du kan även få hjälp med att annonsera ut dina lediga tjänster i till exempel sociala medier.

Att skapa annonser i sociala medier och rikta annonsen till rätt målgrupp för jobbet man ska tillsätta är verkligen inte lätt. Därför kan det vara smart att ta hjälp från din leverantör som har både rätt kompetens och erfarenhet kring annonsering.

Att annonsera i sociala medier är kostnadseffektivt och du ökar chansen att din annons visas för topptalangerna som kanske inte aktivt söker efter ett nytt jobb.

Hur är det att arbeta med rekrytering?

Att arbeta med rekrytering kan vara krävande men också väldigt roligt då du får träffa och lära känna många olika människor. Har du rätt rekryteringsverktyg kommer du samtidigt att få en strukturerad och smidig rekryteringsprocess, vilket gör att ditt arbete blir enklare.

Därför är det viktigt att ha en bra kandidatupplevelse

Att ha sidiga rekryteringsprocesser är både en fördel för dig och för de kandidater som söker ett arbete hos er.

Det finns flera anledningar till att du ska ha en bra kandidatupplevelse i rekryteringsprocessen:

 

  • Är rekryteringsprocessen enkel och ert verktyg bra, kommer ni att få fler sökande kandidater.

  • Får kandidaterna en bra upplevelse kommer det söka nya tjänster hos er i framtiden.

  • Ert Employer Brand kommer att stärkas om kandidaterna bara har gott att säga om er rekryteringsprocess.

  • En kandidat som har fått en god upplevelse är även mer benägen att köpa era produkter eller tjänster i framtiden.

  • En dålig process kan förstöra ert rykte och ni kan gå miste om nya talanger.

Vanliga frågor och svar relaterade till “Hur rekryterar man med rekryteringsverktyg?”

Det finns några steg att följa i en vanlig rekryteringsprocess, det första steget är att du som rekryterar tar fram en kravprofil för tjänsten tillsammans med rekryterande chef.

Därefter utformar ni en säljande annons som kan locka rätt kandidat att söka och publicerar den på olika jobbsajter, till exempel Arbetsförmedlingen eller LinkedIn.

När ni fått in några ansökningar väljer ni ut de kandidaterna som passar bäst för tjänsten och kallar dem till intervju.

Om man använder personlighetstester eller andra tester i rekryteringsprocessen brukar kandidaten få utföra dessa efter att hen varit på en första eller andra intervju.

När du och den rekryterande chefen är överens om vilken kandidat ni vill gå vidare med, erbjuder ni kandidaten tjänsten och skriver ett avtal.

Rekryteringsprocessen, från en jobbannons till att anställa någon, kan ta längre tid än man tror. För ett företag eller en organisation som ska anställa en ny nyckelroll kan det kosta mycket pengar och uppta många personers tid – inte minst om det blir en felrekrytering.

Att rekrytera till en roll där det idag råder kompetensbrist kan vara tufft då konkurrensen om dessa yrkeskunskaper är hård. En sådan rekrytering kan också dra ut på tiden.

Att förutspå exakt hur lång tid en rekrytering tar kan därför vara svårt. Men om du som rekryterar använder ett rekryteringsverktyg kan processen gå mycket snabbare då många moment automatiseras och struktureras.

Att arbeta med rekrytering kan vara både utmanande och roligt. På arbetsmarknaden råder idag stor kompetensbrist inom vissa yrken, vilket gör det extra tufft för företag att attrahera topptalangerna.

För den som tycker om att utvecklas, träffa mycket människor och vara med om snabba förändringar är rekryteringsbranschen antagligen både spännande och stimulerande.