Hur går det till att implementera Grade?
Vi börjar med att sätta ihop en projektgrupp. Utifrån er verksamhets förutsättningar tar en av våra projektledare fram en projektplan innehållandes aktiviteter, leveranser och tidplan.
Det som vanligtvis avgör hur lång tid implementationsprojektet tar är hur många integrationer mot andra system som ska göras, hur mycket data från andra system som ska migreras, hur komplex er organisation är och hur mycket funktionalitet i Grade som ska vara aktiverad vid lansering.
När vi är klara med planeringsfasen installerar vi er Grade-plattform. De flesta av våra kunder köper plattformen som en s.k. molntjänst (ett annat ord är SaaS, Software as a Service) vilket betyder att plattformen installeras på våra servrar och där vi står för bl.a. drift och backup. Om ni istället önskar en lokal installation på era egna servrar installerar vi Grade hos er.
Vi vill att era medarbetare ska känna sig hemma i Grade. Därför anpassar vi er plattform så att den följer er grafiska profil med logga, färger och typsnitt.
Många av våra kunder väljer att sätta upp en automatisk användarsynk mot andra system som innehåller information om medarbetare och organisationsstruktur (t.ex. HR-system, Active Directory, SharePoint, affärssystem och egna system). Det betyder att användarkontona i Grade alltid är uppdaterade vad gäller nya medarbetare, medarbetare som byter avdelning, medarbetare som slutar och organisationsstruktur.
Det är också vanligt att vi aktiverar så kallad Single-Sign-On (SSO). Era medarbetare når då Grade direkt utan separat inloggning när de är inloggade i er organisations nätverk. Vi hjälper er med tekniken så att era medarbetare slipper hålla reda på användarnamn och lösenord.
I denna del av implementationsprojektet får era s.k. super-users ett par dagars grundlig genomgång av plattformen med fokus på de funktioner som ska vara aktiva vid lansering.
Vi kan även hjälpa er med att ta fram skräddarsytt utbildningsmaterial till t.ex. chefer eller kursadministratörer – anpassat till just era arbetssätt.
Beroende på hur komplext implementationsprojektet varit kan denna fas se lite olika ut. Vissa kunder väljer att testköra plattformen mot en mindre målgrupp innan man lanserar i full skala. Andra väljer att lansera för samtliga medarbetare på en gång, men med lite mer avskalad funktionalitet. Tidigt i implementationsprojektet hjälper vi er att komma fram till vad som passar er organisation bäst.
Efter implementationen
Vår supportavdelning hjälper er dagtid via helpdeskportal, telefon och e-post om ni kör fast och behöver hjälp. För 2021 ligger vår kundnöjdhet för avslutade supportärenden på 98,25 %.
Som kund har ni alltid en dedikerad projektledare från Grade vid er sida. Tillsammans har vi regelbundna avstämningsmöten med fokus på att er organisation ska använda sig av plattformen på optimalt sätt – både idag och imorgon.
Ni är också välkomna till våra kundträffar, där ni får chansen att utbyta erfarenheter kring plattformen med andra företag och organisationer.
Övriga tjänster
Utbildning och användarstöd
I Grade finns inbyggt användarstöd som förklarar hur alla funktioner i systemet fungerar. Utöver detta hjälper vi er även gärna med att ta fram skräddarsytt användarstöd till just er organisation. Det kan exempelvis röra sig om att ta fram en e-Learning till chefer kring hur ni arbetar med medarbetarsamtal. Vi hjälper er med allt från innehåll och produktion till registrering och uppföljning. Skärminspelningarna gör vi i er egen Grade-plattform så att era medarbetare känner sig hemma.
Utöver utbildningsdagarna som ingår vid implementation av Grade erbjuder vi löpande traditionell utbildning i systemet. Utbildningarna anpassas efter er verksamhet, era mål och deltagarnas kunskapsnivå. Många av våra kunder tycker att det är givande med workshops där vi utgår från era behov och processer och översätter det till funktionalitet och arbetssätt i Grade.
Kontakta oss!
Har du frågor eller vill veta mer om oss? Fyll i formuläret så återkommer vi!