Kalmar Energi säkrar kompetensförsörjningen med Grade Workbuster

Kalmar Energi är Kalmarregionens lokala energiföretag. Här jobbar alltifrån drift- och elkraftsingenjörer till miljövetare och ekonomer. Med sin karriärsida från Grade Workbuster vill de visa på bredden av karriärmöjligheter och hur man från Kalmar kan förändra världen. Vi har träffat Mikaela Lundh som är HR-samordnare på Kalmar Energi. Det kommunala energibolaget levererar el, fjärrvärme, fiber och energitjänster. Innan samarbetet med Grade Workbuster tog Kalmar Energi hjälp av olika rekryteringsbolag för att göra annonsering, urval och första intervjuer.

Stora pensionsavgångar och kompetensbrist

Energibranschen står inför stora utmaningar. Många går i pension och samtidigt utbildas för få för att täcka behovet av kompetens. Det gör att konkurrensen ökar och att vi rekryterar mer från varandra. Här har branschen ett viktigt långsiktigt arbete med att få fler att välja våra utbildningar genom redan i grundskolan få upp ögonen för energibranschen, berättar Mikaela. – För vår del gäller det att få fler att välja oss. Att synas som en modern arbetsgivare och hur man kan utvecklas hos oss. Sen gäller det att hitta kompetensen i tid, jobba nära skolorna och erbjuda examensjobb och praktik.

Vikten av kompetensförsörjning gjorde att rekryteringen togs hem

Det fanns flera skäl till att vi valde att ta hem rekryteringen och ha den inhouse. Vi ser att kompetensförsörjningen framåt är superviktig. Vi ville bygga upp vår egen kandidatbas och jobba mer proaktivt med rekryteringen. Genom att rekrytering sker inhouse kunde vi även täcka kostnaden för min nya kollega på HR.

Grade Workbuster, ett lättförståeligt och supersmidigt verktyg

Jag tycker att Grade Workbuster är supersmidigt. Det är lättförståeligt och ger oss en bra överblick. Det gör att även cheferna kan vara delaktiga, säger Mikaela.

Uppstyrd uppstart med karriärsidan

Uppstarten var väldigt smidig och bra uppstyrd. Vi fick förslag på olika sätt att bygga upp karriärsidan på. Vi landade i att “bygga in” karriärsidan på vår hemsida. Anledningen var att vi ville att kandidaten skulle vara kvar på hemsidan och inte skickas vidare till en ny sida. Sedan byggde Grade Workbuster upp sidan för oss och vi hade möjlighet att komma med ändringsförslag. Det var absolut en väldigt smidig process, konstaterar Mikaela.

Karriärsidan visar vad vi står för och vad vi erbjuder

Med karriärsidan vill vi visa upp vad vi erbjuder – vår vision att bygga och trygga ett innovativt, tillgängligt och hållbart Kalmar, samt den bredd av karriärmöjligheter som finns hos oss. Det gör vi exempelvis genom medarbetarintervjuer och genom att kommunicera våra värderingar: Nära, personliga och engagerade, berättar Mikaela.

Grade Workbuster gör att vi kan rekrytera proaktivt

Våra medarbetare tycker att karriärsidan ser väldigt proffsig och snyggt ut. Ett stort lyft från hur vi hade det tidigare. Med hjälp av rekryteringsverktyget får jag en helt annan överblick och kan jobba mer proaktivt. Jag kan hålla koll på spontanansökningar, hålla kandidater “varma” och hitta kandidater utan att behöva gå ut med en annons för en ledig tjänst.

Kontakta oss!

Har du frågor eller vill veta mer om oss? Fyll i formuläret så återkommer vi!