Medarbetarintervju med Niklas Larsson

Hej! Vem är du?

Jag heter Niklas Larsson och jag är en så kallad UX-kille, fast i praktiken jobbar jag med både UX och UI. Jag är 37 år och kommer från Helsingborg. På fritiden ägnar jag mig bl.a. åt styrketräning och matlagning.

Vad är egentligen skillnaden mellan UX och UI?

UX står för User Experience och det handlar om hur saker och ting fungerar. Tar man vår produkt Grade Learning som exempel kan det handla om anmälningsförfarandet till en kurs i kurskatalogen. UI – User Interface – är det visuella, t.ex. hur en knapp i själva anmälningsformuläret ser ut. Om man använder sig av den klassiska isbergsmetaforen så är UI det som syns ovan vattenytan och UX det som gömmer sig under. 

Mitt jobb handlar nu inledningsvis om att lyfta utseendet på Grades produkter och göra dem mer användarvänliga och självförklarande. Det ska vara lättöverskådligt och enkelt att komma igång – utan att för den skull offra viktig funktionalitet. 

Vad har du hittat på i arbetslivet innan du började hos oss?

Jag har jobbat med UX/UI i många år, senaste jobbet innan jag började på Grade var på Zmarta. Jag har även bakgrund inom frontend-utveckling och jag har tidigare haft  kombinerade roller inom utveckling och UX. Det har varit en nyttig erfarenhet. 

Hur ser en dag på jobbet ut?

Jag sitter på kontoret i Lund och mitt jobb är väldigt omväxlande beroende på var i designprocessen jag befinner mig. I början har jag mycket kontakt med både produktägare och användarna av respektive produkt. I nästa fas skissar jag på prototyper, vilket är en lite mer ensam fas. Slutligen överlämnar jag till kollegorna på utveckling.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Att få vara med och bidra till en viktig produkt som används av många människor. Det är verkligen kul att följa utvecklingen när mina skisser blir verklighet.

Hur skulle du beskriva Grade som arbetarplats?

Det känns väldigt trevligt och välkomnande. Kollegorna är jordnära och stämningen känns familjär. Även när vi har mycket att göra tar vi oss tid för varandra och det uppskattar jag.

Stort tack, Niklas!