Medarbetarintervju med Niklas Larsson

Hej! Vem är du?

Jag heter Niklas Larsson och jag är en så kallad UX-kille, fast i praktiken jobbar jag med både UX och UI. Jag är 37 år och kommer från Helsingborg. På fritiden ägnar jag mig bl.a. åt styrketräning och matlagning.

Vad är egentligen skillnaden mellan UX och UI?

UX står för User Experience och det handlar om hur saker och ting fungerar. Tar man vår produkt Grade Learning som exempel kan det handla om anmälningsförfarandet till en kurs i kurskatalogen. UI – User Interface – är det visuella, t.ex. hur en knapp i själva anmälningsformuläret ser ut. Om man använder sig av den klassiska isbergsmetaforen så är UI det som syns ovan vattenytan och UX det som gömmer sig under. 

Mitt jobb handlar nu inledningsvis om att lyfta utseendet på Grades produkter och göra dem mer användarvänliga och självförklarande. Det ska vara lättöverskådligt och enkelt att komma igång – utan att för den skull offra viktig funktionalitet. 

Vad har du hittat på i arbetslivet innan du började hos oss?

Jag har jobbat med UX/UI i många år, senaste jobbet innan jag började på Grade var på Zmarta. Jag har även bakgrund inom frontend-utveckling och jag har tidigare haft  kombinerade roller inom utveckling och UX. Det har varit en nyttig erfarenhet. 

Hur ser en dag på jobbet ut?

Jag sitter på kontoret i Lund och mitt jobb är väldigt omväxlande beroende på var i designprocessen jag befinner mig. I början har jag mycket kontakt med både produktägare och användarna av respektive produkt. I nästa fas skissar jag på prototyper, vilket är en lite mer ensam fas. Slutligen överlämnar jag till kollegorna på utveckling.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Att få vara med och bidra till en viktig produkt som används av många människor. Det är verkligen kul att följa utvecklingen när mina skisser blir verklighet.

Hur skulle du beskriva Grade som arbetarplats?

Det känns väldigt trevligt och välkomnande. Kollegorna är jordnära och stämningen känns familjär. Även när vi har mycket att göra tar vi oss tid för varandra och det uppskattar jag.

Stort tack, Niklas! 

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på , Grade använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för annonsmätning

För att kunna erbjuda bättre service och upplevelse placerar vi cookies för att kunna anpassa marknadsföring till dig. Ett annat syfte med denna behandling är att kunna marknadsföra produkter eller tjänster till dig, ge anpassade erbjudanden eller marknadsföra och ge rekommendationer kring nya koncept utifrån vad du har köpt tidigare.

Cookies för personlig annonsmätning

För att kunna visa relevant reklam placerar vi cookies för att anpassa innehållet för dig

Cookies för anpassade annonser

För att visa relevanta och personliga annonser placerar vi cookies för att tillhandahålla unika erbjudanden som är skräddarsydda efter din användardata