Rekrytera med filmmaterial

Rekrytera med filmmaterial för att få flera sökande kandidater till rollen.

Att låta kandidaterna skicka in filmer med sig själva när man söker nya medarbetare har blivit allt vanligare och kan ses som ett alternativ för att få en bättre bild av en kandidat.

Det har också blivit mer vanligt i Sverige och hela världen att man arbetar på distans efter att pandemin drabbade oss år 2020 och då kanske du som rekryterar inte ens får en personlig kontakt med kandidaterna fysiskt på en arbetsplats.

När en kandidat skickar in en videoansökan eller som ett komplement till ansökan via ett rekryteringsverktyg, får den som rekryterar en mer tydlig bild av kandidatens personlighet. Hur en person säger något, mimik och kroppsspråk kan vara väldigt talande för hur personen sen agerar och hanterar olika situationer, inte minst på ett jobb.

Kan det vara bra att ha ansökan via film i rekryteringsprocessen?

Det finns egentligen inget som hindrar att du som rekryterar kan använda film- eller videoansökan som en ersättning eller ett komplement till en traditionell ansökan via CV och personligt brev. Det gör att du kan ge även de som har svårt för att skriva en rimlig chans att söka jobbet helt enkelt.

Att erbjuda kandidaterna att söka ett jobb via en kort film där de svarar på några frågor och berättar lite om sig själva kan vara väldigt bra men det behöver inte vara det enda sättet att rekrytera på.

Ge dina kandidater flera att alternativ, då kommer du säkerligen att hitta topptalangerna i framtiden.

Vill du veta mer om hur du kan använda film i din rekrytering?

När du har koll på hela din rekryteringsprocess ger det dig större möjligheter att använda komplement till de traditionella sätten att ansöka på.

Kandidater kan spela in sin filmansökan när de vill

Eftersom de flesta människor idag har tillgång till en mobil eller en dator, ger en ansökan via film, större möjlighet att ansöka till ett jobb när som helst.

Om du väljer att dina kandidater gör en film-ansökan vid rekrytering istället för det klassiska personliga brevet, kan det alltså vara enklare att ansöka, då många kandidater i så fall bara är några klick bort.

Oavsett kvaliteten på en kandidats film-produktion eller material, ger en film på kandidaten en bra bild över vem personen är och kanske över hur hen passar in på er arbetsplats.

När du har möjlighet att använda flera olika sätt att ansöka till en roll, kan du också få fler sökande kandidater.

En ansökan via film kan ge kandidaten möjlighet att visa upp den bästa sidan av sig själv.

Tips till dig för att lyckas med film som ansökningsmetod

Det är många företag som söker nya bra medarbetare och ibland får rekryterare slåss för att hitta rätt kandidater för jobbet.

Här kommer några tips till dig som vill lyckas bra med filmer som ett komplement till CV och personliga brev:

  • Var tydlig med vilka frågor du önskar ha svar på i kandidatens film.

  • Ge kandidaten rimlig tid för att spela in sin film, vissa behöver längre tid, för andra kan det däremot gå snabbt.

  • Ange tydliga ramar kring vad du vill att filmerna ska innehålla, hur lång tid kandidaten får på sig, hur hen ska presentera sig och vilka frågor hen ska ge svar på.

  • Ha alternativa sätt att ansöka på, inte bara via video, det finns många som känner sig obekväma framför kameran.

  • En video-film är även en känslig personuppgift, behandla den enligt GDPR.

Kontakta oss idag så tar vi en personlig kontakt med dig och hjälper dig att komma igång med film- och videoansökan.

Upptäck Grade Recruit

Vill du veta mer om våra rekryteringsverktyg eller boka en kostnadsfri demo? Fyll i formuläret så hör vi av oss inom kort. 

Vanliga frågor och svar relaterade till “Rekrytera med filmmaterial?”

Kan man skicka video- eller film-ansökan via Grade Recruit?

Möjligheten att skicka videoansökan via Grade Recruit finns. Men det är företaget eller organisationen som använder något av verktygen som bestämmer om de vill använda sig av funktionen när någon ska söka ett arbete hos dem.

Vad ska man säga i en filmansökan?

Vad man ska säga i en filmansökan beror på vad de rekryterande företaget har för önskemål. Är man osäker kan man höra av sig till dem och helt enkelt fråga vad de vill veta.