Statistik och uppföljning vid rekrytering

Statistik och uppföljning vid rekrytering.

När du som rekryterar får samlad information om din rekrytering får du också en mer strukturerad process som ger dig bättre möjlighet till att hämta statistik och göra uppföljning.

Genom att hämta statistik och uppföljning i ditt rekryteringsverktyg kommer du att kunna se hur ni kan förbättra er rekryteringsprocess och du kommer få möjlighet att ha all information om de sökande kandidaterna på ett enda ställe. Det gör att du och din arbetsgivare kan se och följa upp alla era rekryteringar och matcha de bästa kandidaterna med rätt tjänster.

Ett rekryteringsverktyg gör det lättare för dig som rekryterar

När du som rekryterar utför många rekryteringsprocesser underlättar det att ha ett bra rekryteringsverktyg. Rekryteringsverktyget stöttar dig från början till slut och innehåller effektiva funktioner som hjälper dig att få en bättre rekrytering och som ger de sökande kandidaterna en bra upplevelse.

Vill du veta mer om statistik och uppföljning i din rekrytering?

När personer säker till era via ert rekryteringsverktyg får ni all information om respektive kandidat samlad på ett ställe.

Några av de funktioner som bör finnas med eller finnas stöd för i ett bra rekryteringsverktyg är:

  • Möjlighet att skapa och publicera jobbannonser.

  • Verktyg för att stärka Employer Brand med hjälp av en engagerade karriärsida.

  • Urvalsmetoder med kvalificeringsfrågor.

  • Stöd för kompetensbaserad rekrytering.

  • Automatiserad mätning av kandidatupplevelse.

  • Integrerade verktyg för digital referenstagning

Rätt rekryteringsverktyg erbjuder flera olika funktioner som en del i hela rekryteringsprocessen.

Med rätt underlag blir din rekryteringsprocess mer effektiv

När du lägger upp ett jobb får du kanske många lämpliga kandidater men du har bara resurser för att anställa en. Men om kandidaterna har godkänt att du får spara deras ansökan till kommande rekryteringar finns deras uppgifter sparade i rekryteringssystemet. På så sätt kan du nästa gång ska rekrytera enkelt se om någon av de kandidater du redan har i verktyget kan vara lämplig för jobbet.

Eftersom all information om de sökande kandidaterna samlas i systemet är det också möjligt att få statistik på de tjänster du har tillsatt. Det kan till exempel handla om hur många sökande till ett jobb, hur många du har anställt och hur många jobb du har rekryterat till inom ett visst område.

Det gör det enklare att få uppföljning och underlag för dig och för din arbetsgivare så att ni kan se över hur er rekryteringsprocess fungerar och om ni når de kandidater ni önskar.

När du har all information om respektive kandidat samlad på ett ställe, från rekrytering till anställning, erbjuder systemet även uppföljning och statistik över dina rekryteringsprocesser.

En kompetensbaserad rekryteringsprocess kan vara en framtidslösning

Idag råder det stor kompetensbrist på arbetsmarknaden och företag och organisationer slåss för att få de bästa kandidaterna.

Att ha en kompetensbaserad rekryteringsprocess kan ge dig som rekryterar fler möjligheter att hitta nya medarbetare.

Istället för att jaga de med lång erfarenhet och mångårig utbildning kanske du kan hitta rätt kandidater genom att skifta ditt fokus och se de nyfikna, lättlärda, självgående, kreativa och lösningsorienterade kandidaterna som snabbt kan onboardas in i din organisation.

När du söker nya personer kan du till exempel via kompetensbaserad rekrytering få fram andra kandidater som kan skapa rätt anda i organisationen.

Kompetensbaserad rekrytering

För att få reda på mer om kandidatens förmåga att hantera olika situationer är det också viktigt att ställa kompetensbaserade frågor och ha en kompetensbaserad rekryteringsprocess.

Dessa frågor är mer av öppen karaktär och du kanske får ge kandidaten mer tid att fundera på svaren. Frågor i en kompetensbaserad rekryteringsprocess kan exempelvis vara,

  • Kan du berätta om en situation där du eller en nära kollega hamnade i en konflikt och hur ni hanterade den?

  • Kan du berätta om ett problem som uppstod i ditt arbete och hur du löste det?

  • När du behöver samarbeta med andra för att nå ett mål, hur kan de arbetet ha sett ut?

Tänk förmågan att lära sig något nytt istället för utbildning och erfarenhet. Då kan du hitta personer som är öppna för ny utveckling och det kan ge dig fler kompetenta sökande.

När du per automatik kan få uppföljning på din rekrytering kan du till exempel genomföra utveckling av er process löpande.

Upptäck Grade Recruit

Vill du veta mer om våra rekryteringsverktyg eller boka en kostnadsfri demo? Fyll i formuläret så hör vi av oss inom kort. 

Fler behöver hjälp med sina rekryteringar, våra verktyg passar både chefer och rekryterare och hjälper er att välja kandidater.

Vanliga frågor och svar relaterade till “Statistik och uppföljning vid rekrytering”

 

Vad är rekryteringssystem?

Ett rekryteringssystem är programvara som ska hjälpa organisationer att optimera rekrytering, från att ta fram annonser för att attrahera kandidater, till att granska CV och kommunicera med kandidaterna. 

Vad kan personlighetstest användas till?

Olika tester säger olika saker och det finns flera sätt att mäta eller förstå hur någon agerar eller tänker i olika situationer. Ett personlighetstest kan till exempel visa om en person har en benägenhet att vara kreativ eller inte, om personen kan arbeta bra i team eller arbetar bättre på egen hand eller om personen skulle passa som ledare eller inte.

Vad kostar rekryteringsverktyg?

Det finns flera rekryteringsverktyg som kostar olika mycket. Grade Recruit rekryteringsverktyg kan anpassas helt efter din verksamhet. Vad det kostar beror helt enkelt på vilka behov du har.

Våra rekryteringsverktyg är prisvärda och även om du inte arbetar dagligen med rekrytering så ska du enkelt bli ett proffs i våra verktyg. Skicka en prisförfrågan så kontaktar vi dig.

Hur ska en rekryteringsprocess se ut?

En rekryteringsprocess ska vara strukturerad och ge dig rätt stöd för att kunna genomföra en lyckad rekrytering. Har du ett rekryteringsverktyg som passar för din organisation kommer processen att bli enklare, mer effektiv och träffsäker – för dig som arbetar med rekrytering, för organisationen och för kandidaterna.

Vad är en bra rekrytering?

För att genomföra en bra rekrytering behöver du ha rätt sätt att nå ut till rätt målgrupp, din annons behöver vara säljande och locka nya kandidater, det behöver vara enkelt för kandidaterna att ansöka, samt att processen behöver vara strukturerad. Processen ska generera i att den kandidat som du går vidare kommer att kunna göra ett bra jobb, passa in i företaget samt blir en produktiv medarbetare.