Hur söker man personal?

När du som rekryterar ska hitta rätt personal kan du med fördel använda ett rekryteringsverktyg som stöttar dig i rekryteringen. I ett rekryteringsverktyg får du hjälp med allt från att skapa och publicera bra annonser, till vilka urvalsfrågor du med fördel kan använda i din kravprofil.

Det finns en mängd olika funktioner i ett rekryteringsverktyg som kan hjälpa dig som arbetsgivare att söka och hitta personal. Att du har en strukturerad rekryteringsprocess kommer att vara nödvändigt om du vill nå ut och attrahera rätt kandidater.

Att rekrytera rätt personal

För att hitta och rekrytera rätt personal måste du nå ut till rätt målgrupp med din annons för den lediga tjänsten och du behöver skriva en säljande och lockande text.

När det råder kompetensbrist kan det vara svårt att hitta personer som har rätt kompetens för en tjänst.

Ett tips till dig som rekryterar kan då vara att anställa en person som kanske inte når upp till alla kompetenskrav men som ni på företaget snabbt kan lära upp om det ändå är en person som har rätt personliga egenskaper.

Ett annat tips kan vara att investera ännu lite mer energi, tid och pengar för att nå ut med jobbet som ska tillsättas. Då kan det även nå de personer som inte aktivt söker ett jobb men som ändå tycker att den lediga tjänsten är mer attraktiv än jobbet hos deras nuvarande arbetsgivare.

Vill du veta mer om hur du kan rekrytera rätt personal?

 

Det finns många tester som handlar om att förutse vilken kandidat som är rätt för jobbet.Det finns många olika kanaler för att söka och hitta personal

Det finns förstås många olika sätt att söka och hitta kandidater på. Det mest traditionella sättet är förstås att annonsera via Arbetsförmedlingen.

Men för att du som arbetsgivare verkligen ska nå ut till rätt målgrupp behöver du kanske tänka lite nytt.

Att annonsera online via sociala medier kan vara ett sätt att nå rätt personer och många som söker aktivt efter ett nytt jobb har en profilsida och ett brett nätverk på LinkedIn.

Även Facebook kan vara en potentiell annonskanal. Här når du kanske de kandidater som inte aktivt söker ett nytt arbete men som ändå är öppna om rätt möjlighet skulle dyka upp.

Söker du yngre medarbetare kanske du ska skapa annonser i till exempel Tik Tok eller på Instagram.

Det finns många sociala mediekanaler och beroende på vilken kompetens du ska rekrytera och i vilken kanal du hittar din målgrupp i så är det bara din fantasi som egentligen sätter gränser.

Många företag har börjat med en tipspeng till sina medarbetare om de kan ge tips på andra personer som skulle passa in till de roller ni söker i verksamheten.

Detta kan vara ett bra sätt att motivera den befintliga personalen att hjälpa till med rekryteringen och det kan vara ett kvitto på att en person som blivit rekommenderad av en medarbetare faktiskt är en person som kommer att prestera bra och passa in på företaget.

Ett test säger en del och ger svar på hur människor agerar utifrån sociala situationer.

Vad ska en annons säga för att du ska hitta rätt person?

Tänk på att när du skriver en annons ska den med fördel vara lätt att läsa och förstå och den ska helst inte vara för lång och detaljerad.

Vill du vara säker på att annonsen ska locka kandidater att söka jobbet så kan du fundera på vad du själv skulle attraheras av. Det finns några viktiga delar som du behöver ha med i en jobbannons.

  • Arbetsbeskrivning, beskriv vad du önskar att den nya medarbetaren har för egenskaper och vad hen kommer att ha för roll i företaget. Håll dig så kort som möjligt och om det passar så skriv gärna på ett roligt sätt för att sticka ut ur mängden, som till exempel i denna jobbannonsen, “En desillusionerad redovisningsansvarig med död blick, förmåga att se uppgiven ut och noll kreativitet”. (Meriterande var om den sökande hette Jill, så de kunde kalla henne Avdrags-Jill).

  • Kompetens- och erfarenhetskrav, Vad behöver den nya medarbetaren kunna sedan innan? Här kan du ta ställning till om det är det viktigt att en person kan allt eller om ni kan lära upp rätt person istället?

  • Arbetsuppgifter, att kort radda upp vad den nya medarbetaren kommer att ha för arbetsuppgifter kan vara ett bra sätt för både kandidater och för er att sålla ut så snabbt som möjligt om ni är ämnade för varandra.

  • Förmåner, vad har ni som andra företag inte har? De flesta företag har friskvårdsbidrag, pingisbord och möjlighet till fler semesterdagar, vad har ni som är unikt? Det kan till exempel vara möjlighet att använda en timme i veckan under arbetstid till valfri friskvårdsaktivitet, ledigt på alla klämdagar, julbonus till alla medarbetare eller möjlighet till gratis lunch en gång i veckan på jobbet.

  • Beskrivning av ert företag och er företagskultur, vad gör ert företag som gör världen lite bättre? Vart finns era kontor eller jobbar alla hemifrån? Vilka är det som jobbar hos er? Varför vill man jobba hos er?

Du som arbetsgivare kan ta hjälp av ditt nätverk direkt för att hitta nya potentiella kandidater att anställa.

Hitta fler kandidater genom rätt annonsering och lockande text

Det kan förstås vara en utmaning att skriva en bra annons som säljer in tjänsten till potentiella kandidater. Men det är viktigt med en lockande text om din annons ska sticka ut ur mängden och nå rätt målgrupp.

Självklart är det också olika ord som kommer att attrahera olika personer. Ett tips kan vara att googla upp liknande tjänster för att se vad de skriver och kanske kolla med kollegor vad som skulle locka dem att söka jobbet.

Det tar inte lång tid att publicera annonsen genom rekryteringsverktyget, det gör att fler hittar din tjänst.

För att kunna söka ett jobb, måste man först hitta jobbet

Beroende på var du publicerar din annons är det förstås olika lätt för kandidater att hitta och söka jobbet.

De som aktivt söker jobb kommer kanske hitta din annons på Arbetsförmedlingens hemsida. Men för att nå de som inte aktivt söker jobb behöver du kanske ha din annons på andra ställen.

Om ditt företag har en Facebook-sida kanske du ska publicera jobbet där och uppmana folk att dela ditt inlägg, kanske du till och med ska ha ett incitament för att dela det. På så sätt kommer din annons troligtvis nå ut i dina befintliga medarbetares egna kanaler.

Ett annat sätt kan vara att sponsra annonsering i sociala kanaler. Då når man de målgrupper som har visat ett intresse för ett visst ämne.

Till exempel kanske de som arbetar med marknadsföring är medlem i olika forum för just marknadsföring på LinkedIn eller Facebook.

Tänk på att det finns också andra sätt än annonser för att hitta de personer som passar bäst för en tjänst.

Upptäck Grade Recruit

Vill du veta mer om våra rekryteringsverktyg eller boka en kostnadsfri demo? Fyll i formuläret så hör vi av oss inom kort. 

Ett stort nätverk ger dig hjälp att få fram bra kandidater.

Vanliga frågor och svar relaterade till “Hur söker man personal?”

Hur rekryterar man personal?

Det enklaste sättet att rekrytera personal är att använda ett rekryteringsverktyg för att få stöd i sin rekrytering.

I ett rekryteringsverktyg finns flera funktioner som stöttar upp och strukturera din rekryteringsprocess.

Till exempel kan du göra bättre jobbannonser direkt i ditt rekryteringssystem. Ett verktyg hjälper också till att ge dig en bättre bild av vad en kandidat har för profil och du kan snabbt se vilka kandidater som kommer att passa för tjänsten.

Hur kontaktar man Arbetsformedlingen?

Arbetsförmedlingen finns online och när du ska publicera jobbannonser på deras hemsida kan du göra det direkt via ditt rekryteringssystem.

Du som söker jobb kan kontakta Arbetsförmedlingen via hemsidan online eller via telefon.

Vad ska man säga när man söker jobb?

Att sticka ut med en annons kan vara lika svårt som att sticka ut med sin ansökan när man söker jobb. Att veta vad man ska säga dels i en ansökan, dels när man har gått vidare till en intervju är inte heller helt lätt.

När du har hittat en arbetsgivare som du vill jobba för, ta reda på mer om deras företagskultur och försök berätta i din ansökan varför just du ska ha jobbet och hur du kan bidra till företaget.

Några av de vanligaste frågor man får när man söker jobb är, kan du berätta lite mer om vem du är? Vad har du för styrkor? Vilka är dina svagheter? Och den kanske vanligaste frågan är, Varför sökte du detta jobbet?

Om du har sökt ett jobb och får komma till intervju, se till att förbereda dig genom att ha svar på de vanligaste frågorna och läs gärna på så mycket du kan om företaget som ska intervjua dig.

Hur hittar man kandidater?

För att hitta kandidater måste man söka dem. Det kan man göra på olika sätt men det vanligaste sättet är genom annonsering i olika kanaler, till exempel via jobbsajter som Arbetsförmedlingen eller Blocket Jobb.

Nu mer är det också vanligt att man annonserar efter kandidater och publicerar sina annonser i sociala medier.

Hur ska man tänka kring rekrytering? Det bästa är att ta hjälp av ett rekryteringsverktyg som hjälper till att ta fram de mest lämpliga kandidaterna.