
Hur fungerar learning management system?
Ett learning management system, LMS, är en programvara som används för att hantera, leverera och spåra olika inlärningsaktiviteter och utbildningar online.
I en LMS-plattform kan du skapa, organisera och distribuera innehåll. Plattformen underlättar också i kommunikationen mellan användare och kursadministratörer/HR/chefer.
Learning management system, LMS, kan också kallas för lärplattform på svenska.

Vill du läsa mer om lärande och LMS?
Så fungerar ett LMS
I ett LMS kan du skapa och strukturera utbildningar, kurser och tester för dina medarbetare, partners, leverantörer och kunder.
En utbildning eller en kurs i ett LMS kan vara digital och kan innehålla allt från texter, bilder, ljudfiler, till videor och interaktiva simuleringar.
Genom LMS:et kan organisationen också få koll på de deltagare som har genomfört utbildningar och följa upp vilka resultat som medarbetarna når.
LMS:et ger också en organisation möjlighet att skapa och hantera olika nivåer av behörighet och tillgång.
Chefer kan ha snabb och enkel tillgång till rapporter om användarnas framsteg och prestationer, medan användare kan ha tillgång till utbildningsmaterial och kurser.
Med ett LMS kan medarbetarna få kompetensutveckling när de vill och från vilken enhet som helst som har internetanslutning.
Ett LMS kan också integreras med andra verktyg och system i en organisation. Exempelvis HR-system, CRM-system och rekryteringssystem.
Genom att integrera learning management systemet med dessa andra system kan en organisation effektivisera sina processer och ge sina medarbetare tillgång till all information de behöver för att kunna utföra sina arbetsuppgifter och utvecklas inom organisationen.
Ett LMS, system för lärande, fungerar som en plattform för att hantera och leverera digitala kurser och utbildningar online.
Det ger organisationer möjlighet att skapa och spåra användarnas framsteg, samt integrera med andra system och verktyg för att effektivisera sina processer för kompetensutveckling.
Vilka kan använda ett LMS, system för lärande?
Förut var det vanligare att använda Learning management system inom skolans värld. Men idag kan alla typer av verksamheter använda det för att få strukturerad kompetensutveckling.
Många använder ett LMS i verksamheten för att utbilda sina medarbetare inom olika områden. Det ger också arbetsgivaren kontroll på att medarbetarna faktiskt har den kunskap som kan krävas i verksamheten.
Det är även möjligt att utbilda exempelvis era kunder, leverantörer, samarbetspartners och återförsäljare genom ert LMS. Om ni erbjuder öppna utbildningar kan ni ge behörighet till de ni önskar så att de får tillgång utan krav på registrering.
I ett LMS finns ett flexibelt upplägg med olika kurskataloger som gör det enkelt att erbjuda olika kursutbud till olika målgrupper. Det är också möjligt att blanda fysiska klassrumskurser med digitala utbildningar.
Varför ska man ha en lärplattform för verksamhetens utbildningar?
Att använda en lärplattform, LMS, för verksamhetens interna kurser och utbildningar kan ge dig stora fördelar.
Alla medarbetare kan logga in i lärplattformen när som helst och genomföra utbildningarna online. Du som är administratör för ert LMS bestämmer vilka användare som ska ha tillgång till vilket innehåll och kan ge olika medarbetare olika behörighet.
I ditt LMS, system för lärande, kan du exempelvis skapa egna unika utbildningar som kan vara nödvändiga för just din verksamhet. I ditt LMS-verktyg kan du skapa innehåll med texter, bilder, videor, ljud och interaktiva element.
Ett LMS kan användas för olika typer av digital fortbildning, exempelvis distansutbildning, traditionell klassrumsutbildning, compliance-utbildningar och specifika företagsutbildningar.
Det gör det möjligt för medarbetare att kompetensutveckla sig i sin egen takt och det ger kursadminstratören, chefen eller HR möjlighet att spåra medarbetares prestationer och identifiera eventuella områden som behöver förbättras eller utvecklas.
Vilka typer av utbildningar kan man ha i ett LMS?
Beroende på vilka behov och mål som finns med utbildningarna internt kan man använda sig av olika typer av utbildningar och kombinera kurser för att skapa en effektiv och engagerande kompetensutveckling för deltagarna.
Den vanligaste utbildningstypen i ett LMS är så kallade e-learning. E-learningutbildningar kan inkludera videokurser, quiz och andra interaktiva moment i inlärningen.
Färdigt kursbibliotek med e-learning
I ett LMS kan även finnas möjlighet att prenumerera på färdiga e-learningkurser. Dessa kursbibliotek innehåller digitala utbildningar inom områden som exempelvis GDPR, likabehandling, informationssäkerhet och brandsäkerhet.
Nya e-learningkurser tillkommer löpande och med hjälp av ett inbyggt författarverktyg i plattformen kan ni enkelt finjustera innehållet så att det passar just er verksamhet.
Traditionella klassrumsutbildningar
I ditt LMS, system för lärande, kan du också komplettera digitala läraktiviteter med instruktörsledda kurser. Skillnaden mellan digital utbildning och klassrumsutbildning är att det traditionella kurstillfället sker på en bestämd plats och vid en bestämd tidpunkt.
I ditt LMS får du stöd att administrera anmälningsformulär, deltagarlistor, väntlistor, allergirapporter, närvaro, fakturor med mera.
Vem som helst kan skapa egna digitala utbildningar/e-learning
Det finns också möjlighet att skapa egna unika digitala utbildningar eller så kallade e-learning-kurser i ditt LMS.
Det krävs inga förkunskaper för att göra egna utbildningar i systemet. Ett LMS är såpass användarvänligt och pedagogiskt att i princip vem som helst kan skapa egna kurser.
Det är dock vanligt att någon eller några personer får ansvar för att producera kurserna i systemet. Och du kan också låta medarbetare med expertkunskap inom ett visst område skapa kurser i er lärplattform för att sprida deras viktiga kompetens.
Digitalt stöd för preboarding i LMS
Ett LMS kan vara en effektiv plattform för både preboarding och onboarding. Genom att använda LMS:et kan organisationen enkelt dela ut utbildningsmaterial och kurser till nya medarbetare och samtidigt ge dem möjlighet att integrera med sina nya kollegor och chefer.
På så sätt kan verksamheten skapa en strukturerad och effektiv onboarding-process och säkerställa att nya medarbetare integreras snabbt.
Preboarding, eller förberedelse av nyanställda, handlar om att förbereda nya medarbetare inför sin första dag på jobbet. Det kan inkludera att dela information om företaget, dess kultur, policies och värderingar, samt att ge nya medarbetare möjlighet att lära känna sina nya kollegor.
Preboarding kan vara en viktig del i att skapa en positiv första upplevelse för de nya medarbetarna.
LMS hjälper till med onboarding
Onboarding, eller introduktion av nyanställda, handlar om att ge nya medarbetare all information de behöver för att bli produktiva och framgångsrika på jobbet.
Det kan inkludera att ge nya medarbetare tillgång till utbildningsmaterial och kurser, tillhandahålla information om företagets processer och system, samt att ge nya medarbetare feedback och stöd från sina chefer och kollegor.
En bra onboarding kan vara avgörande för att nya medarbetare ska kunna integreras snabbt i företaget och bli produktiva på kort tid.
Compliance-utbildningar för att följa lagkrav
Om er verksamhet behöver leva upp till vissa föreskrifter, regler eller lagar finns det möjlighet att ha så kallade compliance (efterlevnad) i ert LMS.
Då får ni enkelt koll på vilka som har genomfört de obligatoriska kurserna. Det är också möjligt att ställa in tidsintervall på utbildningarna, så kallade tidsinställda certifikat, för att säkerställa att medarbetarna genomför utbildningarna regelbundet och att de får den kunskap som krävs för den roll de har.
Tips till dig som ska skaffa ett LMS, Learning management system
Att skaffa ett LMS kan vara en viktig investering för företag och organisationer som vill skapa en effektiv och organiserad plattform för att hantera och leverera utbildningsmaterial och kurser digitalt.
Här är några tips till dig som ska skaffa ett LMS:
Utvärdera verksamhetens behov. Innan du väljer ett LMS, behöver du identifiera dina utbildningsbehov och mål. Vad vill du uppnå med din utbildning? Vilken typ av utbildningsmaterial vill du använda? Vilka typer av användare ska genomföra en kurs i ert LMS?
Jämför olika LMS. Det finns många olika LMS på marknaden så det kan vara svårt att välja det bästa för dina behov. Jämför olika LMS; funktioner, priser, tillgänglighet och användarvänlighet. På denna sida kan du enkelt jämföra olika LMS.
Testa LMS. Innan du köper ett LMS, testa det för att se om det uppfyller dina behov. Många LMS erbjuder gratis demokonton eller provperioder.
Se över användarvänligheten. Ett användarvänligt LMS är avgörande för att medarbetarna enkelt ska kunna navigera och använda LMS:et utan problem. Se till att LMS:et har ett intuitivt användargränssnitt och går snabbt att lära sig.
Se över säkerheten. Säkerhet är en viktig faktor när du väljer ett LMS. Se till att LMS:et har lämpliga säkerhetsfunktioner som skyddar användardata och utbildningsmaterial.
Se över integrationsmöjligheterna. Om du använder andra verktyg och system för era medarbetare, se till att LMS:et kan integreras med dem för att förenkla hanteringen och spara tid och pengar.
Kolla på support och underhåll. Kontrollera att LMS-leverantören erbjuder tillräcklig support och underhåll. Välj ett LMS med bra kundsupport och regelbundna uppdateringar och underhåll för att hålla LMS:et säkert och effektivt.
Överväg kostnaderna. Priset är en viktig faktor när du väljer ett LMS. Se till att du väljer ett LMS som passar din budget, men som ändå uppfyller dina behov och krav.
Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du välja det bästa LMS:et för din organisation och skapa en effektiv och organiserad plattform för att leverera och hantera utbildningsmaterial och kurser online.
Vill du veta mer om vårt Learning management system, Grade Learning? Kontakta oss genom att fylla i vårt formulär.
Kontakta oss!
Vill du boka en demo eller veta mer om vårt LMS? Vi svarar gärna på dina frågor och ger dig support för att hitta rätt.
Vanliga frågor och svar relaterade till "Hur fungerar learning management system?"
Vad kostar ett LMS?
Vad ett LMS eller en lärplattform kostar kan bero på en mängd faktorer, såsom funktionalitet, hur många användare, integrationer, hosting och support.
Det beror också på vilka behov som finns i verksamheten. Är ni en större verksamhet med många anställda som till exempel måste följa ett compliance-regelverk, då kan ett LMS behöva vara mer omfattande.
Det kan vara dyrare för en större verksamhet att inte använda sig av ett LMS då utbildning och kompetensutveckling kan ta upp både tid och resurser. Dessutom är det troligtvis ännu dyrare att ta in externa utbildare eller föreläsare eller att skicka medarbetarna på externa kurser.
Jämför olika LMS-plattformar för att hitta den som kan anpassas efter din organisation.
Varför LMS?
Ett LMS, Learning management system, ger en centraliserad plattform för att organisera och hantera onlineutbildningar, test och diskussionsforum.
Det kan anpassa inlärningen efter varje medarbetares behov, vilket ökar inlärningseffektiviteten och ger förbättrade resultat.
Ett LMS gör det möjligt för medarbetarna att lära sig när och var som helst, vilket ger ökad tillgänglighet och flexibilitet.
Det sparar också tid och pengar genom att eliminera behovet av fysiska klassrum och pappersmaterial.
Ett LMS ger bättre hantering av inlärningsaktiviteter, personliga inlärningsupplevelser, ökad tillgänglighet och stora kostnadsbesparingar.
Vad är ett LXP?
LXP står för Learning Experience Platform och det är en typ av plattform som används för att leverera och hantera digitala inlärningsupplevelser för användare.
En LXP används för att skapa en lärandemiljö som anpassas efter varje enskild användares behov och intressen. Plattformen använder olika tekniker som ai, maskininlärning och så kallad Big-data-analys för att förstå användarens inlärningsstil och därefter föreslå relevanta inlärningsmaterial.
LXP inkluderar vanligtvis funktioner som innehållsskapande verktyg, sökfunktioner, socialt lärande, inlärningsanalyser och annat. Allt för att ge användare en omfattande och personlig inlärningsupplevelse.
LXP används ofta inom företags- och utbildningssektorn för att förbättra medarbetares inlärning, kunskap och prestationer.
Vad en lärplattform kan användas till?
En lärplattform används för att skapa och hantera digitala inlärningsupplevelser. Den kan användas för online-kurser, inlärningshantering, virtuella klassrum, kompetensutveckling och samarbete/kunskapsdelning.
En lärplattform kan innehålla videor, text, ljud, frågesporter, diskussionsforum, inbyggt författarverktyg och andra funktioner.
En lärplattform används oftast inom verksamheter för att förbättra inlärning och dela kunskap och prestationer på ett strukturerat och enkelt sätt.