Hur används Learning Management System? – Grade

Hur används Learning Management System?

I takt med att nya arbetsuppgifter, teknologier och regelverk utvecklas är det viktigt att medarbetarna kontinuerligt utvecklar sin kompetens. Samtidigt har nya lärformer, som digitalt och socialt lärande, förändrat sättet vi utbildar oss på som i sin tur ställer höga krav på flexibilitet och relevans. Men hur gör man det egentligen för att säkerställa att lärandet blir både engagerande och anpassat till verksamhetens behov?

Många företag och organisationer använder ett Learning Management System (LMS) för att effektivisera och strukturera utbildningen, vilket gör det enklare att hantera deltagare baserat på deras specifika behov och mål.

I denna artikel tar vi en närmare titt på hur ett LMS faktiskt används i praktiken, varför den här frågan är mer aktuell än någonsin och hur vårt LMS Grade Learning fungerar.

Grade Learning LMS för offentlig sektor

 

Vad är ett LMS och varför behövs det?

Ett LMS (Learning Management System) är en digital plattform som ger organisationer verktyg för att skapa, distribuera och följa upp utbildningar eller kurser på ett och samma ställe. Det kan handla om allt från videolektioner, e-kurser och tester till dokumentation för obligatoriska certifieringar.

Skillnaden mellan ett avancerat LMS och en enklare e-learningportal ligger i omfattningen av funktioner:

  • E-learningportal: Visar kurser och registrerar om en deltagare har slutfört dem.

  • LMS: Inkluderar allt från användarhantering, gruppindelning och rapportering till automatiska påminnelser och möjligheter till integration med andra HR- eller affärssystem.

LMS:et för stora organisationer

Varför organisationer använder LMS

Traditionell klassrumsutbildning kan vara kostsam och tidskrävande, särskilt om medarbetare är utspridda geografiskt.

Ett LMS erbjuder flera fördelar, bland annat tillgänglighet till utbildningsmaterial och skräddarsydda inlärningsvägar. Genom att istället erbjuda flexibelt lärande via ett LMS kan företag:

  • Minska kostnader: Färre resor, kortare avbrott i produktionen och möjlighet att återanvända kurser.

  • Öka effektiviteten: Medarbetare kan enkelt planera när de genomför kurserna, och administratörer ser i realtid vem som klarat vilka moment.

  • Förbättra spårbarheten: Genom att samla all data i ett system kan chefer och HR-avdelningar snabbt se vilka kurser som är genomförda, vem som behöver extra stöd och vilka certifieringar som snart löper ut.

  • Stärka varumärket som arbetsgivare: Medarbetare uppskattar tydliga satsningar på kompetensutveckling, vilket höjer engagemanget och gör företaget attraktivt på arbetsmarknaden.

  • Underlätta regelefterlevnad (compliance): I branscher med strikta regelverk blir det enklare att dokumentera och visa att anställda har genomfört obligatoriska utbildningar.

Hur används ett LMS i praktiken?

Onboarding av nyanställda

Ett LMS kan spela en nyckelroll när nya medarbetare ska introduceras i organisationen.

Ett LMS kan erbjuda olika typer av kurser, såsom onboarding, kompetensbaserad utbildning och säkerhetsutbildningar, för att tillgodose olika behov hos medarbetare.

Istället för att förlita sig på manuella checklistor och muntlig information kan nyanställda få tillgång till en strukturerad introduktionskurs direkt.

Med ett LMS får du:

  • Tidsbesparing: HR eller chefer behöver inte upprepa samma rutiner om och om igen.

  • Jämn kvalitet: Alla nyanställda får samma grundläggande information om företagskultur, rutiner och arbetsmiljö, oavsett var de befinner sig.

  • Enhetliga processer: Kurserna kan innehålla allt från företagets vision och värderingar till IT-policy och uppförandekod, vilket skapar en gemensam förståelse för hur företaget fungerar.

  • Hög produktivitet: Genom att direkt få tillgång till relevanta kurser och information ökar chansen att nyanställda snabbare kan komma in i sina roller och börja bidra till verksamheten.

Kontinuerlig kompetensutveckling

Där branschspecifika kunskapskrav förändras i rask takt är regelbundna utbildningsinsatser ett måste.

Det är viktigt att jämföra olika LMS-system för att hitta det som bäst uppfyller specifika behov i en verksamhet.

Ett LMS gör det enkelt att:

  • Uppdatera kursinnehåll: Nya versioner av produkter eller regler kan enkelt läggas till i befintliga kurser.

  • Skapa olika kursspår: Olika avdelningar eller roller kan tilldelas anpassade moduler för sin kompetensutveckling.

Certifieringar och obligatoriska kurser

Många branscher kräver att medarbetare regelbundet genomför kurser inom säkerhet, miljö eller dataskydd.

LMS-systemet kan underlätta kompetensutveckling genom att centralisera utbildningar och göra dem tillgängliga för alla medarbetare, oavsett deras arbetsmiljö.

Ett LMS hjälper dig att:

  • Spåra obligatoriska utbildningar: Du kan i realtid se vilka som genomfört t.ex. GDPR-kurser eller säkerhetsföreskrifter.

  • Automatiska påminnelser: Systemet skickar notiser när det är dags att förnya en certifiering eller avsluta en pågående kurs.

Blended Learning

Blended Learning är en kombination av digitala kurser och klassrumsbaserade träffar. Ett LMS-system kan strukturera och effektivisera lärandeprocesser genom att centralisera utbildningsmaterial och ge insyn i medarbetarnas framsteg.

Med ett LMS kan du:

  • Schemalägga fysiska träffar: Hantera anmälningar, lokaler och deltagarlistor.

  • Följa upp olika moment: Efter en workshop kan deltagarna komplettera med digitala övningar eller tester som finns i LMS:et. Detta ger en mer komplett utbildningsupplevelse.

Socialt lärande och samarbete

Kunskapsdelning mellan kollegor är ofta det mest kraftfulla sättet att sprida best practice i en organisation.

L&D-strukturer och ett Learning Management System (LMS) kan bidra till att uppnå kompetensmål och skapa en lärande organisation genom att erbjuda verktyg för utvärdering och rapportering av lärande.

Ett LMS kan erbjuda funktioner för forum, diskussionsgrupper och grupparbeten, vilket främjar samarbete och erfarenhetsutbyte.

Ett LMS erbjuder:

  • Peer-to-peer-lärande: Medarbetare kan ställa frågor, dela tips och diskutera kursmaterialet i realtid.

  • Ökat engagemang: När lärandet blir socialt ökar ofta motivationen att delta och slutföra kurserna.

  • Överföring av expertkunskap: Ämnesexperter kan dela med sig av sina specialistkunskaper till hela organisationen, vilket höjer den totala kompetensnivån.

  • Kollaborativ kunskapsutveckling: Diskussioner och gemensamma projekt via LMS:et gör att team kan arbeta tillsammans mot gemensamma lärandemål, trots olika geografiska platser eller arbetstider.

Vilka roller och användargrupper jobbar i ett LMS?

I vårt LMS, Grade Learning, kan flera olika roller och användargrupper samspela för att skapa en dynamisk utbildningsmiljö. Nedan ser du en översikt över de vanligaste rollerna:

Administratörer och utbildningsansvariga

Administratörer och utbildningsansvariga är nyckelpersoner när det kommer till att hålla ordning på utbildningsutbudet och deltagarna.

I ett LMS kan de:

  • Skapa och organisera kursinnehåll i olika format – allt från videor och dokument, till tester och interaktiva övningar.

  • Sätta upp regler för urval och hantera användare där de bestämmer vem som ska ha tillgång till vilka kurser.

  • Följa upp rapporter och analyser för att anpassa utbildningsinsatser efter resultat och engagemangsnivå hos deltagarna.

Grade Learning LMS

Företag och organisationer har behov av LMS

Instruktörer och chefer

I många fall finns en särskild roll för instruktörer eller chefer som vill publicera material eller coacha medarbetare.

I ett LMS kan de:

  • Publicera utbildningsmaterial och ansvara för att innehållet är korrekt och uppdaterat.

  • Stötta deltagare i specifika grupper eller avdelningar, hjälpa till när frågor uppstår eller om någon halkar efter.

  • Ge feedback på tester och övningar samt följa upp individuella mål inom teamet eller organisationen.

Deltagare (medarbetare, kunder eller partner)

Alla som faktiskt tar del av utbildningarna kallas ofta deltagare eller elever. Beroende på verksamhet kan det röra sig om interna medarbetare, externa kunder eller samarbetspartners.

I ett LMS kan de:

  • Konsumera kursinnehåll – läsa, titta på videor, göra tester och interagera i eventuella diskussioner.

  • Följa sin egen progression – se hur långt de kommit i kursen, vilka moduler som återstår och vilka tester de har klarat.

  • Planera utbildningen i egen takt – exempelvis pausa och återuppta kurser vid ett senare tillfälle som passar dem.

LMS:et gör det möjligt att effektivisera kompetensutveckling

Digitala kurser i en lärplattform

Exempel på branscher och scenarier där LMS används flitigt

Vårt LMS, Grade Learning, kan anpassas för i stort sett vilken bransch eller verksamhet som helst. Vissa scenarier sticker dock ut genom att de tydligt visar hur stort värde en digital utbildningsplattform kan tillföra. Låt oss gå igenom några exempel nedan.

Tech- och IT-företag

IT- och teknikbranschen är känd för snabb produktutveckling, vilket innebär kontinuerliga uppdateringar och ny kompetens som medarbetarna snabbt behöver tillgodogöra sig.

  • Snabb utrullning av nya kurser för verktyg, plattformar och programvaror.

  • Möjlighet att skapa korta utbildningsmoduler kring versioner eller patchar som ofta uppdateras.

Sjukvård och Life Science

Inom sjukvård, läkemedelsutveckling och bioteknik råder strikta kvalitets- och säkerhetskrav. Dokumentation och rapportering är avgörande för att visa att korrekta rutiner och behandlingar tillämpas.

  • Stöd för certifieringar – tydlig översikt över vilka medarbetare som uppfyller krav för exempelvis hygienrutiner eller labbsäkerhet.

  • Compliance-program – LMS:et ser till att de som behöver specifika utbildningar enkelt kan spåras och rapporteras.

Offentlig sektor och statliga myndigheter

Stora organisationer med många anställda, ibland utspridda över olika orter, behöver en enhetlig och spårbar utbildningsprocess.

  • Spårbarhet för arbetsmiljö, GDPR och andra regelstyrda områden – ett LMS hjälper till att säkerställa att alla tagit del av nödvändiga kunskaper.

  • Hantering av storskaliga utbildningsprojekt – allt från enskilda moduler till större nationella satsningar kan hållas i ett och samma system.

Tillverkning och industri

På fabriker, lager och produktionsanläggningar måste medarbetare lära sig säkerhetsföreskrifter, maskinhantering och ofta också nya processer eller arbetsmetoder.

  • Tydliga utbildningsspår som visar vem som är certifierad att använda en viss maskin eller verktyg.

  • Kontinuerlig uppdatering när nya processer införs eller befintliga uppdateras.

Varför Grade Learning?

Trygghet

Som kund till Grade har du alltid en dedikerad projektledare från oss vid din sida. Vi stöttar din organisation så att ni får maximalt värde av ert LMS. Dessutom har du via mejl, telefon och help desk-portal tillgång till vår uppskattade support med 98,25% kundnöjdhet.

Tillgänglighet

Tillgänglighet är viktigt för oss och våra kunder. Vårt LMS lever upp till tillgänglighetskraven i WCAG 2.1 AA och kan användas av användare med till exempel syn- eller hörselnedsättning. Med ett modernt gränssnitt och responsiv design är LMS:et enkelt att använda på både mobil, dator eller surfplatta.

Flexibilitet

Våra kunder tillhör de allra största arbetsgivarna i Sverige, och vi har stor erfarenhet av att införa Grade Learning i komplexa organisationer inom både privat och offentlig sektor. Våra integrationsspecialister hjälper din organisation att importera historik från andra system och integrera LMS:et mot exempelvis HR-system.

Kundanpassningar och support

Grade Learning kan anpassas både visuellt och funktionsmässigt för att matcha ert företags behov och grafiska profil. Ni kan ändra färger, logotyper och upplägg för att ska harmonisera med företagets varumärke. Beroende på organisationens storlek och behov kan ni aktivera nya moduler eller integrera extern e-learning.

Använd Composer för att komma igång med e-learning

Fördelar med Grade Learning

 

Ett välfungerande LMS är inte bara en teknisk lösning utan också en drivkraft för innovation och samarbete i hela företaget:

1. Effektivisering av utbildningsprocesser

  • Minskar pappersarbete: Istället för lösa dokument och mejl finns allt i en central plattform.

  • Smidigare onboarding: Nyanställda får snabbt en enhetlig introduktion och kan påbörja sina kurser redan första dagen.

2. Datadrivet beslutsfattande

  • Analyser av framsteg: Testresultat, slutförandegrad och kursstatistik ger beslutsunderlag för att anpassa kommande utbildningar.

  • Identifiera kunskapsluckor: Chefer och HR kan agera proaktivt när de ser vart organisationen behöver förstärka sin kompetens.

3. Ökat engagemang

  • Interaktivt kursinnehåll: Videos, quiz och scenarioövningar motiverar deltagarna att slutföra kurserna.

  • Sociala lärfunktioner (forum, chatt): Kollegor kan diskutera och dela tips, vilket ökar både lärande och sammanhållning.

4. Långsiktig investering i företagskulturen

  • Visar att medarbetarutveckling är prioriterat: En arbetsplats som satsar på kompetensutveckling upplevs som attraktiv.

  • Stärker varumärket: Engagerade och välinformerade medarbetare blir automatiskt ambassadörer för företaget.

Välj rätt LMS för din organisation

Hur kan Grade hjälpa dig?

Använd vårt LMS för att effektivt hantera allt från enskilda e-kurser till komplexa Blended Learning-program. Skapa, distribuera och följ upp din organisations utbildningar.

Grade Learning är LMS:et för organisationer med höga krav på säkerhet, tillgänglighet och flexibilitet.

Boka demo

Upptäck hur Grade Learning kan effektivisera er kompetensutveckling och ge mätbara resultat. Vårt erfarna team finns här för att svara på era frågor och vägleda er genom alla steg – från uppstart, till uppföljning.

5 steg till bättre e-Learning

Ta del av våra 5 bästa tips för effektfull och tidseffektiv produktion av e-learning! Ladda ner guiden och ta del av hur du bygger e-kurser som ger resultat, fakta om hur minnet fungerar och handfasta tips kring hur du når målet med er utbildningssatsning.

Guide till bättre e-learning för organisationer

Hur används Learning Management System? Vanliga frågor och svar.

Kraftfullt LMS för din organisations lärande

Grade Learning är LMS:et för organisationer med höga krav på säkerhet, tillgänglighet och flexibilitet – ett komplett Learning Management System som effektivt hanterar allt från digitalt mikrolärande till komplexa ledarskapsprogram.

  • Inbyggt författarverktyg för enkel produktion av e-learning

  • Pre- och onboarding

  • Stödjer SCORM-formatet för digitalt lärande

  • Uppfyller riktlinjer för tillgänglighet enligt WCAG 2.1 AA

  • Enkel integration mot exempelvis HR-system

Hur används Learning Management System? Vanliga frågor och svar.

Hur fungerar LMS?

Ett Learning Management System (LMS) är en digital plattform som hjälper organisationer att planera, genomföra och följa upp utbildningar. Systemet samlar allt på ett ställe – från kursmaterial och tester till användarhantering och rapportering.

Administratörer kan enkelt skapa kurser, dela ut dem till rätt målgrupper och se hur långt deltagarna kommit. Deltagarna kan i sin tur ta kurser när och var det passar dem, oavsett om det sker via dator, surfplatta eller mobil.

Vad innebär LMS?

LMS står för Learning Management System och är ett verktyg som underlättar hanteringen av digitala utbildningar. Det omfattar ofta funktioner som kursregistrering, resultatrapportering, diskussionsforum och certifieringscykler.

På så sätt får organisationen en överblick över alla lärandeinsatser, vilket gör det lättare att planera, kvalitetssäkra och optimera kompetensutvecklingen.

Vad är syftet med ett lärande ledningssystem?

Syftet med ett LMS är att effektivisera och förbättra organisationens sätt att tillhandahålla och följa upp utbildning. Ett modernt LMS stöttar kontinuerligt lärande, gör det möjligt att snabbt uppdatera kursinnehåll och säkerställer att rätt personer får tillgång till rätt kurser.

Därmed blir lärandet en naturlig del av verksamheten, vilket i förlängningen stärker både medarbetarnas kompetens och företagets konkurrenskraft.

Vilken är den bästa lärplattformen?

Det finns ingen universalplattform som passar alla – den “bästa” lärplattformen beror helt på organisationens behov, budget och mål. Vissa kräver avancerade integrationsmöjligheter och detaljerade rapporter, medan andra prioriterar enkelhet och användarvänlighet.

En god idé är att göra en behovsanalys och jämföra olika leverantörer utifrån krav på funktioner, support och pris. På så sätt hittar ni en lösning som passar er verksamhet bäst.

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Grade AB, 556521-3120 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Funktionella cookies

Funktionella cookies behöver placeras för att webbplatsen ska kunna prestera som du förväntar dig, exempelvis så att den känner av vilket språk som du föredrar, för att känna av om du är inloggad, för att hålla webbplatsen säker, komma ihåg inloggningsuppgifter eller för att kunna sortera produkter på webbplatsen utefter dina preferenser.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för annonsmätning

För att kunna erbjuda bättre service och upplevelse placerar vi cookies för att kunna anpassa marknadsföring till dig. Ett annat syfte med denna behandling är att kunna marknadsföra produkter eller tjänster till dig, ge anpassade erbjudanden eller marknadsföra och ge rekommendationer kring nya koncept utifrån vad du har köpt tidigare.

Cookies för personlig annonsmätning

För att kunna visa relevant reklam placerar vi cookies för att anpassa innehållet för dig

Cookies för anpassade annonser

För att visa relevanta och personliga annonser placerar vi cookies för att tillhandahålla unika erbjudanden som är skräddarsydda efter din användardata