Hur fungerar e-learning?
E-learning, eller e-lärande, är ett sätt att utvecklas genom att ta del av kurser som finns digitalt online. E-learning kan utföras direkt av deltagarna själva eller vara handledd av en kursledare eller föreläsare.
E-learning kan till exempel bestå av en enda strukturerad utbildning som innehåller flera kurser eller lektioner för deltagarna att genomföra. Dessa utbildningar kan också innehålla övningar och tester med bedömning av deltagarnas prestationer och kunskap.
Det kan även innebära att deltagarna genomför en enskild kurs eller ser på en video för att lära sig, eller ta del av något mer specifikt.
Många e-learning-plattformar inkluderar interaktiva element som gamification, quiz, diskussionsforum och videokonferenser för att främja interaktion och engagemang.
Vem kan skapa e-learning-utbildning i ett LMS?
Det är oftast enkelt att skapa digital e-learning-utbildning i de LMS-plattformar som tillhandahåller användarvänliga författarverktyg.
Många gånger har organisationer dedikerade kursproducenter, medan andra låter medarbetare som är ämnesexperter skapa e-learning så att viktig nyckelkompetens sprids inom organisationen.
Det finns inga strikta krav på formell utbildning eller teknisk kompetens för att skapa e-learning, men en förståelse för pedagogik och användarupplevelse kan bidra till att skapa effektiva och engagerande kurser.
Det finns många olika plattformar och verktyg att välja mellan för att skapa e-learning med innehåll som video, text, ljud, bilder och quiz.
Det är viktigt att tänka på vilka som är målgruppen för kursen och anpassa innehållet efter deras behov och förkunskaper. Om du har tillgång till ett användarvänligt LMS med inbyggt författarverktyg så får du en grundstruktur och hjälp och guidning för att skapa dina kurser online.
Vilka kurser kan passa som e-learning i företag och organisationer?
Att erbjuda e-learning (e-lärande) till medarbetare är ett kostnadseffektivt sätt att förbättra deras kompetens inom olika områden och öka produktiviteten på arbetsplatsen.
Det finns en mängd olika användningsområden för e-learning. Dessa kurser är enkla att anpassa efter en organisations specifika behov och efter vilken typ av verksamhet som bedrivs och de kan ta form utifrån verksamhetens behov. Det kan innefatta allt från arbetsförmågor, teknisk utbildning, säkerhet till försäljning och kundservice.
Det finns många olika typer av kurser som passar för e-learning och som kan anpassas till företagets eller organisationens specifika behov.
Det är vanligt att organisationer skapar eller använder e-learning-kurser inom cybersäkerhet och säkerhet. Många företag erbjuder exempelvis e-kurser inom GDPR-lagstiftningen för att alla medarbetare på ett enkelt sätt ska få bättre förståelse. Genom att till exempel använda realistiska övningar och simuleringar kan de medarbetare som deltar lära sig om företagets policies och säkerhetsrutiner på ett effektivt sätt.
Att använda e-learning för compliance-utbildningar är också effektivt då det ger ett bra sätt att säkerställa att de anställda håller sig regelbundet uppdaterade på de lagar och regler som gäller för verksamheten och arbetet inom organisationen. Ett LMS kan se till att medarbetarna påminns när certifikat löper ut och medarbetarna kan enkelt logga in för att genomföra e-learning-utbildning så att compliance-reglerna efterföljs.
En annan typ av kurs som lämpar sig väl för e-learning är utbildningsprogram som fokuserar på att utveckla viktiga arbetsförmågor inom till exempel yrkesområden inom kundservice och försäljning. Det kan handla om kommunikation, ledarskap och problemlösning. Dessa e-lärande-kurser kan vara interaktiva och engagerande genom att de innehåller video, simuleringar och quiz som kan öka deltagarnas engagemang och förståelse.
Tekniska utbildningar kan också lämpa sig bra som e-learning. Dessa kurser kan omfatta allt från att lära sig grundläggande färdigheter inom IT, till avancerad programmering eller användning av specifika program och programvaror. Eftersom tekniken förändras snabbt är e-learning-kurser ett bra sätt att säkerställa att medarbetares kompetens hålls uppdaterad.
Upptäck Grade Learning
Vanliga frågor och svar relaterade till "Hur fungerar e-learning?"
Vilket LMS är bäst för e-lärande?
Det finns många olika LMS på marknaden, och listan över funktioner är ofta lång. När det kommer till e-learning är det ofta uppskattat om LMS:et har ett inbyggt författarverktyg så att ni själva kan skapa den e-learning ni har behov av i verksamheten.
Att LMS:et har stöd för pre- och onboarding underlättar vid nyanställningar så att nya medarbetare snabbt kommer in i verksamheten.
Det är också bra om det finns ett testverktyg så att det går att pröva den kunskap som medarbetarna har fått till sig genom att delta i era olika utbildningar.
Om ni har återkommande obligatoriska utbildningar som behövs för att få genomföra vissa arbetsuppgifter bör ert LMS också innehålla tidsinställda certifikat som påminner medarbetarna om och när de har en kurs som ska genomföras för att regelverket ska efterföljas.
För att följa upp de kurser ni har är också enkätverktyg en nödvändig funktion. På så sätt får ni enkelt reda på hur utbildningarna tas emot och uppfattas av era deltagare, så att ni kontinuerligt kan förbättra innehållet.
Vissa LMS har också en färdig kurskatalog för interna och externa målgrupper. Det kan vara bra för er som vill komma igång snabbt med utbildning. Dessa kurser innehåller grundläggande kunskap som de flesta organisationer och företag har nytta av.
Börja med att identifiera vilka funktioner ni har behov av genom att jämföra de olika LMS som finns på marknaden.
Varför använda e-learning?
E-learning är ett bra sätt för de organisationer som vill ha ett kostnadseffektivt sätt att kompetensutveckla sina medarbetare då e-lärande enkelt kan anpassas efter just den utveckling och den kompetens som er organisation behöver.
Vad menas med e-learning?
E-learning betyder elektroniskt lärande och är ett samlingsnamn för all digital utbildning som du skapar i ett författarverktyg i ditt LMS.
E-learning går att genomföra när som helst, var som helst och från vilken plattform som helst till exempel dator eller surfplatta, vilket ger stora fördelar för organisationen då medarbetarna själva kan styra över sin kompetensutveckling, de behöver inte resa någonstans och ni slipper kostnad för externa kurser och föreläsare.