I denna intervju möter du Linus Lanker, som arbetar som HR-strateg och förvaltningsledare i Region Östergötland. Det nyvunna Talent-priset delar han med kollegorna Signe Levir, Sebastian Cano och Fredrik Odensåker.
Juryns motivering: ”Årets Talent-pris tilldelas en organisation som med en nyfiken och positiv inställning till teknik ständigt driver utvecklingen av Grade Talent framåt. Med stort engagemang delar de med sig av sina insikter, både till Grade och andra kunder. Detta trevliga gäng är alltid lösningsorienterat och lämnar inget åt slumpen. Vinnare av Årets Talent-pris är Region Östergötland!”
Grattis till priset! Känner du igen teamet i beskrivningen ”ett lösningsorienterat gäng som inte lämnar något åt slumpen”?
– Ja, faktiskt! Faktum är att när motiveringen lästes upp på Gradedagen viskade en kollega till mig: ”Det skulle kunna vara vi!”. Juryns motivering beskriver både hur vi jobbar och hur vi strävar efter att jobba. Vi blev väldigt glada över priset, och det var fint att få en bekräftelse på att vårt sätt att arbeta uppskattas och uppmärksammas även utanför vår egen organisation.
Ibland kan vi känna oss lite omständliga när vi petar i detaljer, men det är just det som leder till kvalitet i slutändan. Jag strävar alltid efter att vi ska vara noggranna och lösningsorienterade – så juryns motivering gjorde mig riktigt glad.
Har ni så positiv inställning till teknik som ni ger sken av?
– Ja, det tycker jag! Självklart stöter vi på problem emellanåt, men då får vi helt enkelt ställa oss frågan: ”Hur löser vi detta?”. Vi försöker vara konsultativa och hålla en god ton.
Det är viktigt för oss som en stor region att följa med i trender och ny teknik. Vi får inte fastna; vi måste agera rätt och göra bra saker. Jag, Sebastian, Signe och Fredrik arbetar nära varandra och hjälper varandra även utanför våra egna specialistområden.
Ni är alltid generösa med att dela med er av lärdomar till andra – hur ser ni själva på kunskapsdelning?
– Det är självklart för oss att dela med oss. Vi tackar i princip alltid ja när vi får frågan. Det ska ligga i vårt DNA att dela med oss och samverka. I det långa loppet vinner vi alltid på det.
Att nätverka med andra organisationer och ha en positiv inställning är viktigt för oss. Vi står ofta inför liknande utmaningar som andra organisationer inom offentlig sektor – då är det väldigt värdefullt att få ta del av varandras arbetssätt och systemlösningar.
Vilka är regionens största utmaningar när det kommer till kompetensförsörjning?
– Den största utmaningen är att hitta rätt kompetens. Liksom många andra regioner kämpar vi med att attrahera sjuksköterskor och läkare. Vi måste vara en attraktiv arbetsgivare och därmed en modern arbetsgivare. Vi kan till exempel inte ha gamla system som skrämmer bort framtida medarbetare redan i rekryteringsprocessen.
Som leverantör upplever vi att ni har en framgångsrik förvaltningsorganisation – hur ser den ut?
– Vi har en central del med objektspecialister. Vi har haft turen att hitta medarbetare som är lösningsorienterade och inte rädda för ny teknik. Det är viktigt att ha rätt inställning, för vi samarbetar med många.
Utöver de centrala resurserna har vi en decentraliserad utbildningsadministration. Det betyder att om en klinik ska genomföra en lärarledd utbildning lägger de själva upp den i Talent-plattformen. Vi jobbar med struktur och mallar så att det ska vara enkelt att använda systemet, även om man bara loggar in någon gång per kvartal.
Vilka är dina bästa tips när det kommer till att implementera och förvalta system inom Talent Management?
– Bli inte överväldigad av alla funktioner. Släck allt som går att släcka, och tänd igen allt eftersom behovet av nya funktioner uppstår. Vi har ett mindset som innebär att jag när som helst ska kunna förklara för en kollega varför en viss funktion används. Om jag inte kan det, är funktionen sannolikt överflödig.
Ett annat tips är att hitta och kommunicera systemets USP:ar. Vilka processer blir enklare från dag 1? Fokusera på dessa under ”införsäljningsfasen”.
Man kan också ha som målbild att systemet ska kunna lanseras helt utan utbildning. Jag har varit med i implementationsprojekt där man bokat in långa utbildningstillfällen – då sänder man signaler att systemet är svårt. Det är bättre att lansera så avskalat och förberett som möjligt, och sedan aktivera nya funktioner efterhand som behovet uppstår.
Förvaltning är ju lika med utveckling hos er – har ni några nya spännande projekt på gång?
– Ja, vi vill fortsätta växa i Talent-plattformen. Vi använder mycket, men inte allt. Näst på tur står den digitala kompetenshanteringen – ett projekt vi velat genomföra länge och verkligen ser fram emot.
Nyfiken på Grade Talent? Klicka här för att läsa mer.