
Digital utbildning i Grade för Välkommen Framtid
Täby Kommun har valt Grade som plattform för digital utbildning i det framgångsrika projektet Välkommen Framtid. Projektet har sedan starten 2018 vuxit från att vara ett renodlat nyetableringsprojekt för nyanlända, till att stötta alla Täbybor som söker arbete. Genom en nyutvecklad integration mellan Workbuster Matcha och Grade kan deltagarnas utbildningsprogram nu aktiveras direkt från matchningsverktyget.
Hur kan digital utbildning stötta människor på vägen från nyanländ till nyanställd? Den frågan är Peter Haddäng, företagsrådgivare i Täby Kommun, på god väg att besvara i sitt arbete med Välkommen Framtid.
– Vi hjälper våra kommuninvånare till sysselsättning genom att kartlägga deras kompetens och drivkrafter och matcha det mot det lokala arbetslivets behov. Många av deltagarna är helt nyanlända, så vårt arbete handlar om allt ifrån att göra dem hemmastadda i sitt tillfälliga boende till att stötta dem i sitt arbetssökande, berättar Peter.
Stora fördelar med digital utbildning
I arbetet med att rusta deltagare för att komma ut i arbetslivet använder sig Täby Kommun av Workbuster Matcha. När Workbuster under 2021 gick samman med Grade såg Peter stora möjligheter. Och det visade sig snabbt att Grades onboardingmodul med digitala utbildningar och checklistor kunde förenkla vardagen på många håll i projektet – både för Peter och hans kollegor, och de arbetssökande deltagarna.
– Genom att integrera Workbuster med Grade kan vi på ett enkelt sätt erbjuda digital utbildning till våra deltagare. I samband med att vi kartlägger deltagarnas kompetens och gör en utvecklingsplan kan vi aktivera olika utbildningsprogram direkt från Workbuster. Vi ser stora fördelar med digital utbildning jämfört med andra kommunikationsvägar. Vi kommer kunna undvika korvstoppning de första dagarna hos oss – deltagarna kan ta del av utbildningarna precis när det passar dem och repetera hur många gånger som helst, säger Peter.
Användningsområdena är många
De digitala utbildningarna skapas i Grades författarverktyg Composer, och arbetet är redan i full gång.
– Vår utgångspunkt är att utbildningarna ska vara på svenska, trots att många av projektets deltagare är helt nyanlända i Sverige. Genom att jobba mycket med film och bilder i Composer kan vi slå två flugor i en smäll – dels når vi fram med vårt budskap, och dels får deltagarna börja öva på språket. Just nu bygger vi utbildningar kring allt ifrån hur tvättmaskinerna på vårt boende fungerar till hur man sätter ihop ett CV och förbereder sig för en arbetsintervju, avslutar Peter.
Grade ser fram emot samarbetet och önskar Täby Kommun varmt lycka till med projektet.